FAQ

Vragen rondom hypnotherapie

Is hypnose snel en doeltreffend?

Hypnotherapie is een bijzonder snelle en doeltreffende manier om aan mentale en soms ook lichamelijke problemen te werken. Een hypnotherapeut heeft in de regel 2 tot 3 sessies per probleem nodig om een probleem sterk te verminderen of zelfs op te lossen. Door middel van hypnotherapie wordt gezocht om de oorzaak van het probleem te vinden en op te lossen in plaats van de symptomen te bestrijden.
Geregeld komen mensen hierna ook weer terug omdat ze het gemerkt hebben dat werken aan jezelf zo zinvol is. Zie het als het onderhoud van je mind.....Voor je spieren kan je naar de sportschool, voor je mind kan je naar een hypnotherapeut gaan.

Wat zijn de toepassingen van hypnose?

De toepassing van hypnose is breed. Een aantal voorbeelden zijn: angsten en fobieën, ondersteuning bij kanker en chemotherapie, astma, gewichtsproblemen, anorexia, boulimia, virtuele maagband, depressies en stemmingswisselingen, burn-out, bedplassen, stotteren, dwangmatig gedrag, concentratieproblemen, impotentie en seksualiteit, verbeteren van sportprestaties, studieproblemen, examenvrees, stressmanagement, stoppen met roken, verbeteren van zelfvertrouwen, traumaverwerking, prikkelbaar darmsyndroom, ADHD, anesthesie of ontspanning bij medische ingrepen, nagelbijten, tandenknarsen, verslavingen en veel meer. Pijnbestrijding kan ook maar zal plaatsvinden in overleg met uw arts of specialist.

Wat is hypnose?

Hypnose is werken met een natuurlijke staat van de menselijke geest, waarbij de hypnotiseur via het bewustzijn met behulp van een sterke focus rechtstreeks toegang krijgt tot het onderbewustzijn waardoor aanvaardbare en gewenste suggesties (veranderingen) in het onderbewustzijn kunnen worden vastgelegd.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Iedereen met een normale intelligentie kan in hypnose. Echter een hypnose sessie kan alleen plaatsvinden als je dat zelf wilt. Alle hypnose is immers zelfhypnose. Een hypnotherapeut is de begeleider bij het proces van zelfhypnose. Deze kan er voor zorgen dat je snel een staat van hypnose bereikt waardoor aanvaardbare suggesties worden aanvaard en direct in het onderbewuste kunnen worden vastgelegd. Als je niet gehypnotiseerd wil worden, kan een hypnotiseur je niet in zo’n staat van hypnose brengen.

Wat voel ik in hypnose?

Het 'in hypnose zijn' kent verschillende gradaties; er wordt wel gesproken van een lichte of diepe hypnose. In een diepe hypnose ontstaat een natuurlijke vorm van anesthesie (pijn wordt veel minder of niet meer gevoeld). Er zijn allerlei gevoelens die geassocieerd worden met hypnose, zoals jezelf licht of zwaar aanvoelen, prikkelingen of tintelingen voelen, extra moeten slikken, etc. De meeste mensen zijn dagelijks meerdere keren in een natuurlijke vorm van hypnose, bijvoorbeeld bij het geconcentreerd lezen van een boek, het ingespannen kijken van een film of tijdens het autorijden. Alle zintuigen worden versterkt en werken beter. Je kunt alles blijven horen en ook spreken terwijl je in een staat van hypnose bent. Je verliest dus niet de controle.

Kom ik altijd terug uit hypnose?

Je komt altijd terug uit hypnose, hetzij doordat de hypnotiseur je terugbrengt, hetzij doordat je uit jezelf uit de staat van hypnose komt. In uitzonderlijke gevallen val je in slaap en word je daarna gewoon wakker.

Kan ik dingen doen die tegen mijn zin zijn, terwijl ik in hypnose ben?

Het antwoord is simpel, nee. Terwijl je in hypnose bent blijf je in staat om te beslissen over je eigen wil. Er is een beschermend deel in jezelf dat ervoor zorgt dat alleen aanvaardbare suggesties worden opgenomen.

Hoeveel sessies zal ik nodig hebben?

Hypnotherapie is een bijzonder snelle en doeltreffende manier om aan mentale en soms ook lichamelijke problemen te werken. Een hypnotherapeut heeft in de regel 1 tot 3 sessies nodig om een probleem sterk te verminderen of zelfs op te lossen.
De hoeveelheid wordt met name bepaald of er een -klacht onder de klacht- ligt. per klacht is het 1-3 sessies.
Door middel van hypnotherapie wordt gezocht om de oorzaak van het probleem te vinden en op te lossen in plaats van de symptomen te bestrijden.

Mijn probleem houdt verband met een pijnlijke kwestie waar ik liever niet over praat of wil herbeleven. Kan ik toch geholpen worden met hypnose?

Ja dat kan. Er zijn binnen de hypnotherapie verschillende technieken om problemen aan te pakken. Wanneer het aangegeven is dat men niet nogmaals door het probleem wil gaan, zal de juiste techniek gepakt worden welke dit ontwijkt. Het is lang niet altijd nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen.

Wat onthoud ik na de sessie?

In principe wordt alles onthouden wat er is gebeurd en gezegd tijdens de sessie. Je hoort wat de hypnotherapeut zegt en kan gewoon zelf antwoorden of praten.

Wat voel ik in hypnose?

Cliënten benoemen het als zeer ontspannen, gefocust, diep voelen en of grotere verbinding met het lichaam. Beelden en gevoelens kunnen ook veel sterker worden ervaren.
De ervaring leert dat de therapie vaak als verrassend wordt ervaren en dat men blij is dat ze de sessie hebben meegemaakt.

Is een trauma altijd opgelost na hypnose?

Het doel van hypnose is niet om het verleden bij mensen weg te halen, wel om de emotie van een probleem welke aan de herinnering vastzit weg te halen. Wanneer dat is gebeurd ervaren mensen het niet meer als een probleem. Maar is het een herinnering als 'iets' wat gebeurd is in het verleden.

Is het verstandig om regelmatig terug te komen voor een sessie?

We maken elke dag, elke week, elke maand iets mee, waar we wat van vinden. Bedenk of je dit wilt blijven meenemen als een last of dat je plezieriger het leven wilt doorzetten.
Je kan een Hypnotherapeutische sessie zien als onderhoud voor je brein. Net als onderhoud voor je spieren in de sportschool, of onderhoud van je auto bij de garage, kan je hier blijvend aandacht aan besteden.

Is Hypnose gevaarlijk?

Nee, zeker niet. Tijdens hypnose staat je onderbewustzijn volledig open voor suggesties en nieuwe ideeën. Dankzij deze ‘eigenschap’ kan een hypnotherapeut negatieve en beperkende gedachtepatronen in je onderbewustzijn opsporen en omvormen tot positieve en constructieve denkwijzen. Je verliest niet je bewustzijn maar bent in diepe trance. Je behoudt de controle over wat er gebeurt en je zal nooit iets doen wat je absoluut niet wilt.